Barbera d'Alba Vigna Serraboella - Cigliuti - MooieProducten.nl
Barbera d'Alba Vigna Serraboella - Cigliuti
Barbera d'Alba Vigna Serraboella - Cigliuti
23.80

Renato Cigliuti Dolcetto d’Alba:
Renato Cigliuti is een klein familiebedrijf in de Piëmonte dat geheel biologisch werkt. Dolcetto is een relatief onbekend druivenras dat vaak wijnen voortbrengt die wat aan de dunne kant zijn. Deze Dolcetto is voor Dolcettobegrippen ontzettend smaakvol met mooi donker fruit en lichte hinten van cacao.  Iets floraals zoals violetjes vind je ook zeker in deze wijn. Deze wijn heeft wat meer kracht dan bijvoorbeeld de Givry van Domaine Mouton, maar wordt niet vermoeiend zwaar. In te zetten met wat heftige kalfs- en varkensvleesgerechten maar an sich ook zeker geen straf om te drinken!
 

Over de wijn

Paarsrood. In de neus veel fruit (kersen, zwarte bes) kirsch en aardse tonen (waaronder kreupelhout). In de mond een zachte aanzet en een hoge concentratie met veel fruit, mineraliteit, niet te forse zuren en mooi rijpe tannines. Prachtige, lange, minerale afdronk.

Korte omschrijving

Vlezige Barbera van zeer hoge kwaliteit.

Cigliuti Barbera d'Alba Vigna Serraboella 

Vinificatie

Vergisting op roestvrij staal, rijping vindt plaats op grote houten cuves van Sloveens eiken die al vaak zijn gebruikt en dus geen smaak meer aan de wijn afgeven.

Karakter

Paarsrood van kleur. In de neus heerlijk schoon met veel rood fruit (framboos, aardbei) dat zich nog wat rijper zal ontwikkelen en wat mineralen. In de mond lekker sap, amandel, mooi verpakte zuren en voor dolcetto vrij krachtig met wat goede tannines.

Serveren

Serveer deze wijn op een temperatuur van 14-16 graden bij kalfsvlees, gevogelte, lamsvlees, pasta's met vleessaus.

Producent:

Renato Cigliuti

Bij Cigliuti worden al eeuwenlang druiven en hazelnoten verbouwd. Sinds 1964 bottelen ze de wijn zelf. De Serraboella-heuvel is een cru in het Barbaresco gebied in het dorp Neive en biedt een geweldig terroir. De droge bodem op het zuidwesten van deze heuvel die veel kalk bevat, wordt ingezet voor Dolcetto en de beste exposities voor Nebbiolo. Aan de oostkant van Serraboella, daar waar de grond een hoger aandeel klei bevat, staat Barbera.

De familie woont zelf bovenop de heuvel. De wijnen staan internationaal in hoog aanzien onder kenners, maar zijn bij het grote publiek weinig bekend door de kleine hoeveelheid flessen die worden geproduceerd: 30.000 per jaar. Kortom: zeer hoge kwaliteit en lastig te krijgen!

Wijninformatie

Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Barbera
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Alba
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Barbera
Alcohol percentage 14.5