mp logo rol tape def v2

Pacherenc de Vic Bilh. Collection

Pacherenc de Vic Bilh. Collection
11.95
InStock
Pacherenc du Vic-Bilh: een dessertwijn uit het zuidwesten van Frankrijk.
Mooie zoet fruit maar vanwege de frisheid niet vermoeiend. Prachtig bij niet te zoete desserts.

Collection Plaimont Pacherenc du Vic-Bilh 
 
Het herkomstgebied (AC) van de Pacherenc du Vic-Bilh is exact gelijk aan dat van de Madiran.
Wijntype: Zoete witte wijn
Druivenras: Petit / Gros Manseng, Arrufiac, Petit Courbu
 
Gemaakt van zeer geconcentreerde overrijpe druiven. Na het stoppen van de gisting (door sterk afkoelen) blijft er een natuurlijke hoeveelheid restsuiker achter.
Smaak: Strogeel van kleur, een zeer rijk geschakeerde neus, typisch voor een jonge wijn gemaakt van meerdere druivensoorten. Herkenbaar zijn aroma's van rijp fruit, honing en een verfijnde houttoon.
 
Serveersuggestie:  Gekoeld op ongeveer 10 graden, als aperitief, bij ganzenlever, wit vlees en desserts. Houdbaarheid: Nu op dronk, maar kan tevens nog enkele jaren ouderen.
 
Producteur de Plaimont
kortweg: Plaimont, het is de locomotief van de Sud-Ouest en een van de meest innovatieve wijnbedrijven van heel Frankrijk.
Met 1000 aangesloten vignerons, 5.250 hectare wijngaard en een productie van 385.000 hectoliter is Producteurs Plaimont de grootste speler in de Sud-Ouest. Het bedrijf is in 1979 ontstaan uit de samenwerking van drie kelders in de Gers: Plaisance, Aignan en Saint-Mont. In 1999 hebben zich ook de caves van Condom en Cazaubon aangesloten.
De drie oorspronkelijke kelders produceerden tot in de jaren '70 bijna uitsluitend bulkwijnen, maar het nieuw ontstane Plaimont koos voor kwaliteit en voor de reconstructie van de wijngaard met traditionele Gasconse druivenrassen als pinenc, arrufiac en petit courbu. Een en ander ging gepaard met veeleisende teeltmethodes, zoals groeneluk en oogsten met de hand, kwaliteitsbewaking en traceerbaarheid. De aanplant bestaat tegenwoordig uit tannat, pinenc, cabernet franc en cabernet sauvignon voor rood en rosé; arrufiac, petit courbu, petit en gros manseng, colombard, ugni blanc en listan voor wit.
Hoewel Plaimont een coöperatie is, stimuleert het ook individuele initiatieven. Een goed voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van domeinen zoals L'Abadie de Leez, Chateau de Sabazan en Laroche Viella.
 
Plaimont heeft het quasi-monopolie op productie van een onvervalste terroirwijn als AOC Saint-Mont. Daarnaast produceert het al even karakteristieke AOC's als Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh. Het grootste deel van het volume bestaat uit innovatieve vins de pays de cepage - en dan met name Vins de Pays de Gascogne zoals die met het merk Colombelle. Met dit gevarieerde gamma kunnen zowel beginnende consumenten als ver gevorderden op maat worden bediend. De helft van de productie wordt geëxporteerd.
Plaimont besteedt jaarlijks 5 tot 10% van zijn omzet aan investeringen. Al in een vroeg stadium gebeurde dat voor technieken als micro-oxygenatie voor rood (verzachting van tannines door middel van zuurstof) en macération pelliculaire voor wit (schilinweking). Verder beschikt Plaimont over 19.000 m2 geklimatiseerde bedrijfsruimten. Behalve in technische zaken investeert Plaimont ook in zaken als wijntoerisme, marketing en vorming.


 
Terug naar overzicht