Je bent niet ingelogd, log eerst in om artikelen op je verlanglijst te kunnen plaatsen.
Klik hier om in te loggen >>
Klik hier om in te loggen >>
Vilmart & Cie Premier Cru Blanc de Blanc 2011
De nieuwe top Cuvée van Vilmart.
Blending composed of 100% Chardonnay classified Premier Cru and from vines of 60 years old age in Rilly-la-
Montagne (Les Blanches Voies parcels). In agreement with our certifications of sustainable viticulture and High
Environmental Value, we are working our vineyards in the greatest respect of the terroir.
Vinification key points:
• Manual harvest 2011,
• Aging process: 10 months in oak barrels of 228 L,
• 84 months on lies in the cellars after bottling,
• No malolactic fermentation,
• Dosage: 4 g/L,
• Quantity limited to 2900 bottles numbered.
Tasting notes:
The straw-yellow colour with pale green highlights is fed by a very delicate effervescence announcing breadth and finesse. On the nose, a harmonious bouquet of citrus fruits animates our senses with in particular, lemon, lime and grapefruit. In aromatic support, subtle vanilla notes and roasted hazelnuts bring structure and consistency to the wine.
On the palate, our taste buds discover dried fruits always highlighted by vanilla and hazelnut. After a few moments, apricots, ripe pears and honeysuckle flavours complete this wine of great complexity. A delicate and silky texture on the mouth reflects the personality of this chiseled wine. This vintage made from 60 years old vines on a chalk floor, brings us a very developed mineral side.
food - pairing:
This champagne can be enjoyed as an aperitif or as an accompaniment on a Saint-Jacques dish, sweetbreads or oysters with little iodine.
Achtergrondinformatie
Het huis werd gevestigd in 1890 en wordt nu geleid door René en zijn zoon Laurent. Zij bezitten twaalf hectare premier cru pinot noir en chardonnay, die ze op voorbeeldige wijze bewerken. Ze gebruiken geen pesticiden; ze halen het gras tussen de wijnstokken weg met een schoffel. “ Het respect voor onze natuurlijke omgeving zorgt voor een fantastische smaak in onze wijn”. In de kelders worden alle wijnen in eikenhouten vaten gegist, waarvan de meeste grote foudres zijn. Het grootste deel van de wijnen rijpt lange tijd voor het dégorgement plaatsvindt. De Champagnes zijn hierdoor subliem en van een Krugachtige volheid, altijd in evenwicht gebracht door een voorbeeldige zuurgraad.
Laurent noemt het zelf niet Biologisch, maar:
"We are « Ampelos qualification » which means integrated , « raisonnée » and controlled ! each year by a French legal office. We don’t use herbicides, no chemical feedings and no insecticides, it is a little different from Bio."
Blending composed of 100% Chardonnay classified Premier Cru and from vines of 60 years old age in Rilly-la-
Montagne (Les Blanches Voies parcels). In agreement with our certifications of sustainable viticulture and High
Environmental Value, we are working our vineyards in the greatest respect of the terroir.
Vinification key points:
• Manual harvest 2011,
• Aging process: 10 months in oak barrels of 228 L,
• 84 months on lies in the cellars after bottling,
• No malolactic fermentation,
• Dosage: 4 g/L,
• Quantity limited to 2900 bottles numbered.
Tasting notes:
The straw-yellow colour with pale green highlights is fed by a very delicate effervescence announcing breadth and finesse. On the nose, a harmonious bouquet of citrus fruits animates our senses with in particular, lemon, lime and grapefruit. In aromatic support, subtle vanilla notes and roasted hazelnuts bring structure and consistency to the wine.
On the palate, our taste buds discover dried fruits always highlighted by vanilla and hazelnut. After a few moments, apricots, ripe pears and honeysuckle flavours complete this wine of great complexity. A delicate and silky texture on the mouth reflects the personality of this chiseled wine. This vintage made from 60 years old vines on a chalk floor, brings us a very developed mineral side.
food - pairing:
This champagne can be enjoyed as an aperitif or as an accompaniment on a Saint-Jacques dish, sweetbreads or oysters with little iodine.
Achtergrondinformatie
Het huis werd gevestigd in 1890 en wordt nu geleid door René en zijn zoon Laurent. Zij bezitten twaalf hectare premier cru pinot noir en chardonnay, die ze op voorbeeldige wijze bewerken. Ze gebruiken geen pesticiden; ze halen het gras tussen de wijnstokken weg met een schoffel. “ Het respect voor onze natuurlijke omgeving zorgt voor een fantastische smaak in onze wijn”. In de kelders worden alle wijnen in eikenhouten vaten gegist, waarvan de meeste grote foudres zijn. Het grootste deel van de wijnen rijpt lange tijd voor het dégorgement plaatsvindt. De Champagnes zijn hierdoor subliem en van een Krugachtige volheid, altijd in evenwicht gebracht door een voorbeeldige zuurgraad.
Laurent noemt het zelf niet Biologisch, maar:
"We are « Ampelos qualification » which means integrated , « raisonnée » and controlled ! each year by a French legal office. We don’t use herbicides, no chemical feedings and no insecticides, it is a little different from Bio."