mp logo rol tape def v2

Gaba do Xil Godello

Gaba do Xil Godello
Gaba do Xil Godello
Gaba do Xil Godello
Gaba do Xil Godello
14.45
InStock

Gaba do Xil Godello

Vinificatie

Een zachte persing, gevolgd door een koele traditionele witte vinificatie. De lagering van de wijn heeft plaatsgevonden op roestvrij stalen tanks.

Karakter

Zachte geur met witte bloemen, kruidigheid, gedroogd wit fruit en honing. In de mond rondeur, vol en zelfs wat romig maar mooi droog met rijp wit fruit, amandelen en mineralen.

Serveren

Serveer deze wijn op een temperatuur van 9 graden als aperitief, bij asperges, gerookte vissen maar ook bijvoorbeeld bij orgaanvlees. Door de lichte zuren in combinatie met de rondeur is deze wijn geschikt voor buffetten, tapa's en dergelijke. Zeer breed inzet baar dus.

Producent:

Telmo Rodriguez

Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de 'jonge honden' van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij is de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Daarnaast is hij wat sommige mensen een 'flying winemaker' noemen. Telmo is eigenlijk meer een 'driving winemaker': hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Een voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.

Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met 'bush-vines' ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder 'gestoofd' worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep de grond in moeten om vocht te vinden en onderweg veel mineralen en voedingsstoffen opnemen. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit.

Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.

Wijninformatie

Land Spanje
Streek Galicië
Appellatie Valdeorras
Soort Witte Wijnen
Druif Godello
Alcoholpercentage 13,5%
Serveertemperatuur 8-10°C
Jaargang 201x
Het best op dronk Nu tot 2 jaar

Terug naar overzicht